Duizenden werkloze Nederlanders in de grensstreek zouden in Duitsland een baan kunnen vinden als de landelijke overheid soepeler omgaat met fiscale en juridische regels.
De relatief gunstige economische ontwikkelingen in Duitsland bieden kansen voor de arbeidsmarkt in ons grensgebied, stellen de provincie Drenthe, vier Drentse en Overijsselse gemeenten en de Duitse gemeente Emsland in een banenplan dat zij maandag hebben gepresenteerd.
Tekort aan arbeidskrachten
Langs de grens is de werkloosheid vaak hoog, soms twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde, terwijl in Duitsland juist een tekort is aan arbeidskrachten. Maar er wordt te weinig gebruik van gemaakt door allerlei knelpunten, zoals de verschillen in wetten, regels, loon en sociale zekerheid. Daarnaast spreken steeds minder mensen de Duitse taal.
De provincie en gemeenten hopen met het plan volgend jaar 400 werklozen aan een baan te helpen in Duitsland, maar in de praktijk stuit dat op ,,een glazen muur”, zo zeggen ze. Vanwege de verschillen in regelgeving vallen er dan gaten in de AOW-opbouw, komen er problemen met de hypotheekrenteaftrek en worden verzekeringen duurder.
Helpdesk en taalcursussen
Volgens de overheden ,,is het vreemd dat we wel naar Den Haag en Amsterdam kijken, maar niet hier vlakbij over de grens”. ,,De arbeidsmarkt stopt niet bij een grens”, zei de Drentse gedeputeerde Ard van der Tuuk.
Het actieplan bestaat onder meer uit het opzetten van een netwerk met Duitse bedrijven en overheden, taalcursussen, een helpdesk en een uitwisseling van vacatures.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl